Kristallkrona: drömmen om den perfekta taklampan

kristallkrona vardagsrum

Mitt hem har varit ett stort projekt för mig. I vardagen går jag och funderar på vilken kudde som hade passat bäst eller vilka ljusstakar som ska stå vart. Det viktigaste för mig är att mitt hem är inbjudande och mysigt samtidigt som det förmedlar min personlighet. Jag har valt en retro stil på min inredning. Mørka mahogneymøbler, velvet, guldramar och liknande. Det viktigaste av allt i denna processen är belysningen. Jag är på jakt efter den perfekta ljuskronan. Något som ger ett mjukt ljus och gärna med lite dynamiskt reflekterande av ljus ut på taket. Den bästa vägen är helt klart att hitta en kristallkrona som passar. 

Kristallkronor reflekterar ljuset från glödlamporna ut igenom kristaller som bryter ljuset med sina många facetter. Detta ger ett underbart ljusspel på taket omkring ljuskronan. Jag är helt besatt med nordic crystals kristallkrona chandi, som ger ett modern och stilfullt look till rummet. Det hade varit den vackraste kontrasten med resten av mitt vardagsrum. Jag är så glad för stuckaturen som går kring rummets väggar i taket. Med en kristallkrona kan jag framhäva de vackra detaljerna i rummet. Jag har också en tanke om att en kristallkrona hade fört blicken upp i rummet och gett en illusion av högre tak. 

Sagolikt ljus från kristallkronan

Med en kristallampa så hade jag installerat en dimmer för att få valet av att bara ha låg vardags belysning. Jag älskar nämligen att tända stearinljus som hade byggt på den trevliga naturliga belysningen som en kristallkrona bidrar med. Likaså brukar jag faktiskt föredra belysning från golvlampor eller liknande, men en dimmer brukar göra susen. Det bästa är att kristallkronan helt klart blir ett snyggt inslag även när den är släkt. Det var varit svår att hitta taklampor som jag gillar både tända och släckta. Likaså har de antingen varit för retro eller för moderna för att fungera i mitt hem. Jag tror jag måste slå till med en chandi kristallkrona i största storleken (i know!). Även om det är en stor investering så kommer den hänga så fint i mitt vardagsrum. Jag tänker att det blir som en plafond, monterad utan kedja, istället direkt upp mot taket. Detta för att inte ta för mycket att rummets höjd. Kan knappt vänta på min nya kristallkrona!