AA batterier: Tips och tricks

AA batterier är något vi alla använder i vardagen. Det är den vanligaste typen av engångsbatteri som används i hemelektronik. Om året går vi igenom en massa AA batterier, därför kan det bli dyrt i längden. Billiga batterier kan hittas online på batteri online. Här är det möjligt att köpa bulk paket där priset per enhet blir betydligt lägre. Dock kan det ibland kännas som om du skiftar ut dina batterier väldigt ofta. Detta kan bero på en hel del saker. Här kommer några tips på hur du kan få dina batterier att hålla så länge som möjligt.

Förvaring och användning

Se till att förvara dina batterier i en torr och sval miljö. Det är viktigt att batterier inte utsätts för allt för extrema temperaturskillnader då detta kan skada AA batterier och ämnena de består av. Dessa engångsbatterier är lite mera tåliga för längre förvaring än till exempel vanliga uppladdningsbara batterier. Dock betyder detta inte att vi borde försumma förvaringen av batterierna. I ett källarrum eller ett skåp som inte står i solen är optimalt.

När du åker lämnar din elektronik under en längre tid så kan det vara en väldigt bra ide att se till att dina batterier kopplas ur. Om du tillexempel lämnar ditt sommarhus över vintern bör du överväga att ta ut AA batterierna ut din fjärrkontroll, klocka och liknande elektronik. Detta är eftersom att el hela tiden förbrukas för att hålla dessa apparater igång. Alkaliska AA batterier, som är den typ av engångsbatterier som används mest, kan inte återanvändas. Det är faktiskt så att en stor del av dessa batterierna inte ens kan återvinnas på ett effektivt sätt. Därför är det viktigt att du som förbrukare ser till att minska ditt förbruk av alkaliska batterier för miljön.

Typen av batteri

Se till att använda rätt batterier. Oavsett om du använder uppladdningsbara eller engångsbatterier så är det viktigt att du ser till att använda batterier med rätt spänning och så vidare. Detta gör att batteriet inte överhettas vilket kan leda till att batterier förstörs. Ännu värre kan detta leda till att apparaten som AA batteriet sitter i kan förstöras på grund av ett överhettat batteri eller för mycket strömtillförsel på en gång. Se till att du alltid använder rätt AA batteri för jobbet för att undvika detta.

Om du vill ta hand om din plånbok kan det vara en bra ide att köpa AA batterier i bulk. Fördelen med alkaliska batterier är att de tål att förvaras fulladdade under längre tid utan att kapaciteten försämras allt för mycket. Se till att du alltid är redo att byta batteri eller sätta nya i en ny enhet med ett större lager av AA batterier. Om du köper ett större bulkpaket så blir priset per batteri lägre. Detta kan vara extra attraktivt för företagare eller kontor. Här används många batterier i vardagen och därför bör du som arbetsgivare eller hem ägare alltid vara redo att ersätta gamla batterier. I vissa fall känd et vara fördelaktigt med uppladdningsbara batterier. Dessa batterier kan användas flera gånger om då de kan laddas. Dock är det lättast att förvara en större mängd klassiska alkaliska AA batterier.