Älskar min nya parfym!

Idag kom den äntligen fram! Min nya parfym Flowerbomb Bloom från Viktor & Rolf. Beställde den från Sephora för bara 3 dagar sen med vanlig frakt så det gick ju riktigt snabbt för den att komma hem till brevlådan! 

Har doftat på den här parfymen säkert tusen gånger. Varje gång jag var på flygplatser, varuhus, eller sminkbutiker gick jag alltid och sprejade denna parfym.

Tipsar verkligen om att kolla in sephora om du är sugen på att köpa en ny parfym eller några andra skönhetsprodukter. De har så bra utbud och har verkligen allt man kan önska sig för skönhetsprodukter. De har även bra priser i jämförelse med vanliga butiker och de har massa små grejer som inte går att hitta på andra ställen. Hittade allt möjligt där och blev ett litet paket med lyx till mig själv.

Hur gör du för att välja parfym?

Har hört så många olika tips om att välja parfym och helt ärligt så tycker jag att bästa rådet är att följa hjärtat. Och näsan såklart. En bra grej är att testa parfymen flera gånger. Prova den alltid på din egen hud och bär den med dig under en dag. Det räcker inte heller att bara lukta på en pappersbit eller sniffa på den direkt från flakongens sprejpump. 

Hur en parfym doftar och upplevs är helt individuellt och beror på vår huds egen kombination av hormoner och feromoner. Visa doftnoter framträder skarpare på andra än på vissa. Så att impulsköpa en parfym är sällan en speciellt bra affär.

Olika typer av parfymer

Splash, mist och eau de cologne

Dessa typer av parfymer har den absolut minsta doftkoncentrationen på ungefär 7 procent. De kan med lätthet sprejas över hela kroppen utan att du riskerar att överdosera.

Eau de toilette (edt)

En eau de toilette är en av de populäraste och mest lättanvända doftformerna. En edt innehåller cirka 10 procent doftkoncentration vilken gör att du kan bära doften i några timmar. 

Eau de parfum (edp) 

Med sin 15–20 procents doftkoncentration är det doften som varar länge och får olika skepnader under dagen. Här känner du främst mellan- och basnoten.

Parfume och extrait

Parfume är den allra mest exklusiva och dyraste doftformen. Den innehåller upp till 40 procent doftkoncentration. Lite når en lång väg – du behöver bara en dutt för att få fram en stor del av parfymens notsymfoni.

Naturliga och ekologiska parfymer

Naturliga och ekologiska parfymer är baserade på naturliga, eteriska oljor som blandats med alkohol eller vegetabilisk olja. Du kan köpa dessa i form av sprej, olja eller solid, vaxbaserad form. 

14 doftfamiljer och olika parfymer

Det är ingen slump att dofter grupperas i ”familjer”. Många hittar alla sina favoriter inom samma familj (t ex blommiga). Har du en favoritingrediens kan du förstås sniffa dig fram till nya spännande kombinationer över familjegränserna.

 1. Blommiga parfymer
 2. Orientaliska parfymer
 3. Parfymer med inslag av trä
 4. Parfymer med inslag av läder
 5. Skogsdoftande parfymer
 6. Aldehydiska parfymer
 7. Parfymer med kryddiga inslag
 8. Parfymer med aromatiska noter
 9. Gröna parfymer
 10. Parfym med blommiga blomdofter
 11. Parfymer med ozoniska noter
 12. Parfym med citrusnoter
 13. Fruktiga parfymer
 14. Godisparfymer