Symptom på svartmögel

Förra helgen när jag hade varit i familjens sommarhus luktade det jättekonstigt. En väldigt obehaglig och unken lukt. Efter att ha kollat igenom hela huset kunde jag konstatera att vi troligtvis har svartmögel, både i badrummet och i köket. Inte alls så fräscht och ganska obehagligt att se. Det är liksom som ett mörkt område med svarta prickar. Jag antar att detta är symptom eller tecken på att man har svartmögel. Jag har valt att tvätta bort det värsta med ättika då jag har hört att det ska neutralisera möglet och tar bort den värsta lukten. Jag vet att detta inte tar bort själva möglet i sig utan jag bör hitta roten i problemet så att jag kan hitta en långsiktig lösning.

Svartmögel

Är svartmögel farligt?

Nu har vi som tur är inte bott i sommarhuset mer än ett par dagar så jag har inte haft några symptom på att det har existerat. Men jag var inne och läste på en hemsida om vilka symptom man kunde få om man levde med svartmögel i längre tid. Bland annat stod det att man kunde få huvudvärk och känna sig trött och tung i huvudet. Jag läste också att man kan få andningssvårigheter och pågår det i längre tid kan man få kroniska besvär, såsom astma. Svartmögel kan alltså vara ganska farligt för vissa men bara om man lever med det i en längre tid. Som tur är, är detta bara vårat sommarhus och inte ett ställe där vi bor permanent. Det är också bra att det endast finns (vad jag vet) i två rum i huset, alltså köket och badrummet. Det kunde ha varit mycket värre. Badrummet är dock värst med ganska mycket svartmögel, vilket känns oerhört ohygieniskt. Givetvis är det logiskt att badrummet är värst eftersom det blir väldigt fuktigt här inne. Jag kom också på att vår sommarstuga består till större delen av trä, både utvändigt och invändigt. Jag gissar att svartmögel lättare uppstår i material som trä då trä lätt blir fuktigt och upptar fukt.

 

Vad blir nästa steg

Mitt nästa steg för att bli av med svartmöglet är att först beställa ett mögeltest för att identifiera möglet. Detta kan man göra på en hemsida som heter Mögeltest. Det är jättesmart då man själv kan göra testet och sedan analyserar dem det för dig. När möglet är identifierat är det lättare att hitta själva orsaken till möglet. Jag kommer få en hantverkare hit till att sanera och eventuellt byta ut paneler eller isoleringar beroende på hur mycket det är som ska göras. När allt är fixat och svartmöglet är ute ur världen, vill jag beställa en avfuktare. En avfuktare hjälper om man har hög luftfuktighet och kan bidra så att svartmögel inte uppstår igen. Den fungerar på så vis att den suger upp fuktig luft och blåser ut torr luft. Optimal för dig som kanske har källare eller vind hemma, då dessa platser i huset ofta har hög luftfuktighet. För att undvika svartmögel i framtiden kommer jag framöver vara uppmärksam på luftfuktigheten och fuktskador, både hemma och i sommarhuset.